İngiltere’de yarım milyon kişi daha fazla ücret talebiyle grevde
İngiltere’de son 12 yılın en büyük grevinde hayat pahalılığı nedeniyle maaş zammı talep eden 500 bin kişi işini bıraktı. İngiltere’de son yılların en büyük grevi nedeniyle birçok okul açılmadı, ulaşım felç oldu. Havalimanlarında greve giden pasaport kontrol görevlilerinin yerine askerler görev yaptı.
Sendikaların oluşturduğu federasyon, grev nedeniyle işinden ayrılanların sayısının yaklaşık 500 bin olduğunu açıkladı. Reuters haber ajansı, bunun 2011’deki grevden bu yana en yüksek katılımcı sayısı olduğunu söyledi. Emekli maaşları konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 2011’de düzenlenen bir günlük greve 1 milyondan fazla memur katıldı.
Bugün greve katılan meslek grupları arasında öğretmenler, üniversite yetkilileri, memurlar, demiryolu işçileri ve otobüs şoförleri yer alıyor. Öğretmenler 300 bin kişi ile en kalabalık meslek grubunu oluşturmaktadır.
Önümüzdeki gün ve haftalarda hemşire ve ambulans görevlileri gibi çalışanların greve gitmesi planlanıyor.
Örgütlü grevlerle hükümet üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlayan sendikalar, enflasyon karşısında işçi fiyatlarının eridiğini belirterek daha yüksek zamlar talep ediyor.
Sendikalar, ortalama bir kamu çalışanının maaşının, enflasyon hesaba katıldığında 2010’dakinden 203 £ (yaklaşık 4.700 £) daha az kazandığına işaret ediyor.
İngiltere’de enflasyon yüzde 10,5 ile son 40 yılın en yüksek seviyesinde.
120’den fazla devlet biriminden 100 bine yakın memuru temsil eden PCS Sendikası, beklenen zam yapılmadığı takdirde neler olacağı konusunda Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki hükümeti uyardı. Reuters’e konuşan PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka, “Hükümet bu konuda bir şey yapmazsa, bugünkü gibi günleri daha çok göreceğiz diye düşünüyorum. Üstelik bunlara daha çok sendika katılacak.” Serwotka, “Paraya şu anda ihtiyacımız var,” dedi.
Başbakan Sunak ise zamların “makul” ve “hesap verebilir” olması gerektiğini, aksi takdirde enflasyonu kontrol altına alma çabalarını riske atabileceklerini belirtti.